Hroznový salát, rizoto, nadýchané ovocné řezy
Hroznový salát :
Nakrájíme na kostky sýr, dáme trochu překrájené bílé i modré hrozny, namleté ořechy, na kostečky nakrájíme jablka, přidáme zakysanou smetanu a majonézu, trochu osolíme a opepříme, dle potřeby přidáme cukr, citronovou šťávu,(bylinky. meduňky, máta,...)
Rizoto :
Orestujeme anglickou slaninu, česnek, cibuli, rajčata, osolit a opepřit, dáme dusit , nakonec posypeme sýrem. Uvaříme rýži a do ní dáme nakrájený pórek.
Nadýchané ovocné řezy :
Piškotový plát: 6 vajec, 150g cukru, 1 vanilkový cukr, sůl, 0,5 lžičky mleté skořice, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 250 g mletých ořechů.
Náplň: 750 ml smetany ke šlehání, 1 lžička cukru, 3 ztužovače do šlehačky, 1 vanilkový cukr, 200g hořké čokolády. (celé lískové oříšky).
Postup: Vejce našleháme s cukrem, soli a skořicí do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a také vmícháme do vaječného základu společně s mletými ořechy. Krátce vše promícháme, těsto natřeme na plech s pečícím papírem, asi 1cm vysoko, a pečeme asi při 200 °C (12-15 minut). Piškot po upečení obrátíme, papír potřeme studenou vodou a opatrně stáhneme. Plát necháme vychladnout a nožem ho rozpůlíme. Připravíme si šlehačkovou náplň: smetanu vyšleháme se ztužovačem a cukrem a do poloviny zašleháme nahrubo nastrouhanou čokoládu. Tuto část navršíme na spodní piškotový plát, přiložíme druhý a která zase potřeme náplní. Na povrch dezertu si nožem vyznačíme jednotlivé řezy a každý díl ozdobte bílou čepicí. Povrch posypeme čokoládovými hoblinami. (Můžeme přidat celé lískové ořechy).
Domamil 115
675 43 Domamil
1. stupeň: +420 564 034 561
2. stupeň: +420 565 383 676
jídelna: +420 564 034 131
MŠ: +420 606 415 727